Zioła dla zdrowia – babka płesznik

0
660

Ta niewielka roślinka jest prawdziwą skarbnicą składników, które bardzo korzystnie wpływają na organizm ludzki zwłaszcza na układ trawienny i krwionośny. Najcenniejsze z całej roślinki są nasiona babki płesznik – są bogatym źródłem błonnika (aż 68%) a więc cudownie wpływają na pracę przewodu pokarmowego, ale nie tylko błonnik jest cenny w tych małych ziarenkach; zawierają także sterole, czyli substancje, które potrafią zapanować nad naszym złym cholesterolu, który jest głównym winowajcom przy powstawaniu miażdżycy…
Poza tymi już spektakularnymi właściwościami nasionka pomagają oczyścić nasz organizm z toksyn, które powstają przy przemianie materii…
Mają też wspaniałą cechę tak pożądaną przez wszystkie osoby, które chcą stracić parę kilogramów a nie chcą, aby ssało ich z głodu w żołądku: nasionka w tymże pęcznieją i wypełniają go pozostawiając nas pod wrażeniem „najedzenia”…nasionka zalane przegotowaną letnią wodą wydzielają śluz, który potrafi ochronić bardzo załagodzić objawy związane z chorobą wrzodową…
Dlatego warto te niepozorne nasionka włączyć do codziennej diety: zmielonymi nasionkami można posypywać kanapki, dodawać do sałatek i surówek a nawet do jogurtu, kefiru czy tez owsianki…