nuty zapachowe

  kliknij na zdjęcie aby powiększyć

agawa - rodzaj roślin z gatunku agawowatych, liczy ponad 100 gatunków, dziko porasta południowe rejony Stanów Zjednoczonych i północne rejony Ameryki Południowej.

aksamitka - rodzaj roślin jednorocznych należących do astrowatych, obejmuje ponad 40 gatunków. Występuje na kontynencie Amerykańskim w strefie klimatu tropikalnego i umiarkowanego ciepłego. Zapach olejku z aksamitki jest bardzo specyficzny (w naturze odstrasza niektóre owady) aksamitny, ostry, lekko kwaśny.

aldehydy - to składniki chemiczne i produkty ulatniania alkoholi, nadają kompozycji zapachowej charakternego, ostrego wykończenia. Pozyskuje się je z naturalnych olejków. Wyróżniamy dwa rodzaje aldehydów: pochodzenia syntetycznego (pozwalają na wierne odwzorowanie zapachów występujących w naturze), oraz pochodzenia naturalnego (m.in. kolendra, połączenie bzu z fiołkiem, cytryna czy miąższ pomarańczy). Substancje te bardzo dobrze wiążą wszystkie komponenty perfum, pozwalają na otrzymanie jednolitego, klarownego bukietu.

ambra - wydzielina z przewodu pokarmowego kaszalota, przybiera barwy: żółtą, szarą lub brązową. Sam zapach zbliżony jest do końskiego potu i woni morza. Obecnie wytwarzane są syntetyczne i roślinne sybstytuty ambry – ochrona kaszalotów.

anyż (biedrzeniec) - gatunek roślin z selerowatych, pochodzi z rejonów basenu Morza Śródziemnego. Owoce anyżu zawierają olejek, który pozyskuje się w procesie destylacji z parą wodną.

anyż gwiazdkowy (badian właściwy) - gatunek rośliny należący do rodziny cytryńcowatych, pochodzi z Azji południowo-wschodniej. Z owoców uzyskuje się aromatyczny olejek badianowy (skład: anetol, tanina, żywice, cukry).

balsam copahu - zwany również balsamem Copaiba to olej pozyskiwany z drzew Copaifera, dziko porastających Amerykę Południową. Charakteryzuje się łagodnym, słodko-balsamicznym, delikatnie pieprznym aromatem.

balsam peruwiański - pochodzi z wiecznie zielonego drzewa balsamowego należącego do rodziny bobowatych, rośnie w Ameryce Środkowej i płn. Meksyku. Balsam powstaje pod wpływem nacinania i opalania kory pni balsamowca z rodziny Myroxylon balsamum Harms var. pereirae. Ciemnobrązowa, gęsta ciecz posiada unikalny waniliowo-cynamonowy zapach.

balsam tolu – jest brązową, aromatyczną żywicą pozyskiwaną poprzez nacinanie pnia południowoamerykańskiego drzewa z gatunku Myroxylon Toluiferum. Balsam Tolu charakteryzuje silny (dymny) waniliowo-cynamonowy zapach. Dawniej, żywica była wykorzystywana do leczenia ran i skórnych wysypek, dziś (bezpośrednio lub jej pochodne) stanowią składnik maści dermatologicznych.

bambus (liście) – wieloletnia roślina należąca do gatunku wiechlinowatych, występuje w tropikalnej części Azji. Bambus zawiera olejki eteryczne i kumarynę. W szeroko rozumianej perfumerii używany jest w celu wzbogacenia nut roślinnych – dodaje ciepła i orzeźwienia.

banan - gatunek rośliny z rodziny bananowatych w naturalnych warunkach porasta międzyzwrotnikowe strefy Azji, Afryki i Australii. Występujący w nim kwas izowalerianowy nadaje charakterystyczny słodki, delikatny zapach. Banany to również idealny środek regenerujący – zapobiega wysuszaniu skóry, zwraca jej płynność w bardzo krótkim czasie.

bazylia – roślina zielna z rodziny wargowych, za jej ojczyznę przyjmuje się południowo-wschodnią Azję. Olejek eteryczny destylowany jest z kwitnącego ziela. Ma świeży, słodki, lekko korzenny aromat wzbogacony balsamiczną nutą. Odświeża skórę.

benzoes – naturalna żywica pochodząca z kory drzewa styrax, występującego w Azji południowo-wschodniej. Ma słodki, balsamiczny zapach zbliżony do wanilii.

bergamota (olejek bergamotowy) – gatunek z rodziny rutowatych, uprawiana prawie wyłącznie  we Włoszech, olejek uzyskiwany jest z zewnętrznej części skóry metodą wytłaczania (prasowanie) i destylacji parą wodną. Świeżo wyciśnięta ciecz jest barwy zielonożółtej. Zapach jest przyjemny, odświeżający. Cechuje się również właściwościami dezodoryzującymi (w tym także jako środek poprawiający oddech).

bób tonka (fasola tonka) – nasiona południowoamerykańskiego drzewa Dipteryx Odorata. Wyciąg z charakterystycznych czarnych, pomarszczonych nasion ze względu na swoją moc i trwałość stanowi często bazę zapachową produktów perfumeryjnych („perfum”). Aromatycznie – słodycz (wanilia, bakalie, cynamon, migdały), całość zbliżona do woni wysokoprocentowego rumu. Sympatyczna fasolka stanowi obecnie alternatywę/substytut dla droższej wanilii.

brzoskwinia – drzewo należące do rodziny różowatych, pochodzi prawdopodobnie ze środkowych i północno-wschodnich Chin. Słodki, miodowy aromat przywodzi na myśl schyłek lata. Jasnożółty, rzadki olejek wyrabia się z pestek, całość ma lekko migdałowy posmak.

bursztyn (amber) - kopalna żywica drzew iglastych, występuje na niemal każdym kontynencie (największe pokłady znajdują się w Rosji). Olej bursztynowy będący składową kompozycji zapachowych powstaje w procesie suchej destylacji. Podgrzany wydziela kadzidlany aromat, zbliżony do ambry z morskimi nutami.

calone (metylobenzodioksepina) - jest to keton naturalnie występujący w arbuzie, odkryty w 1966 roku przez firmę Pfizer. Aromat calone – charakterystyczna bryza morska z kwiatowymi akcentami.

cantedeskia - rodzaj roślin z rodziny obrazkowatych, obejmujących osiem gatunków pochodzących ze środkowo-południowej Afryki, uprawiana jest wszędzie poza Antarktydą. Olejek eteryczny otrzymywany z płatków tego kwiatu wydziela miły, delikatny, nieco fiołkowy zapach.

cashmeran - związek chemiczny, używany jako składnik bazy zapachowej. Puszysty, aksamitny oddźwięk wywoływać ma uczucie dotyku kaszmiru (opisywany w składzie perfum jako kaszmirowy las). Aromat cashmeranu to połączenie pikanterii, ambry, niuansów piżmowych i delikatności kwiatów. 

cedr - długowiecznie drzewo z rodziny sosnowatych, występuje w górskich rejonach Azji i Afryki Północnej. Olejek cedrowy (składnik perfumowy) otrzymuje się w procesie destylacji parą wodną z trocin i kory tego drzewa. Mocna i intensywna balsamiczna woń jest znakiem rozpoznawczym tego składnika.

chili – przyprawa charakterystyczna dla kuchni :Ameryki Łacińskiej, Indyjskiej i Azjatyckiej. Ma specyficzny ostry, aromatyczny, korzenny posmak.

cyklamen - roślina z rodziny pierwiosnkowatych, porastająca Azję południowo-zachodnią i południe Europy. Olejek eteryczny cechuje się niezwykle subtelnym/stonowanym kwiatowym aromatem.

cynamon – popularna przyprawa otrzymywana z wysuszonej kory cynamonowca. Olejek cynamonowy jest ciepły, korzenność kontrastuje ze słodką nutą.

cypriol (nagarmotha) – indyjska roślina porastająca wilgotną dżunglę Bengalii. Olejek eteryczny wytwarzany w procesie destylacji jego korzeni posiada drzewno-pikantny charakter.  Zapach hybryda – „cedr, wetywer, paczula z elementami cynamonu…”

cyprys – rodzaj drzew iglastych z rodziny cyprysowatych, występuje w Ameryce Płn., Azji, Afryce Płn. Olejek cyprysowy powstaje w procesie destylacji igieł i gałązek cyprysa śródziemnomorskiego. Bezbarwna lub żółtawa barwa wytłoczonej cieczy ma przyjemny dymno-żywiczny przypominający terpentynę zapach.

cytron – powszechnie uznawany za jeden z najstarszych cytrusów. Drzewko, z którego pochodzą charakterystyczne owoce osiąga 2,5m-3m i porasta rejony o stałym ciepłym klimacie (płd. Azja, obszar Morza Śródziemnego). Aromatyczny olejek (cedrat) uzyskiwany jest jedynie z gałązek i liści rośliny. Woń otrzymywana syntetycznie przypomina bardziej bergamotę niż cytrynę, jest zdecydowanie ostrzejsza i mniej kwaśna.  

cytryna – gatunek roślin z rodziny rutowatych, pochodzi z południowo-wschodnich Chin. Olejek cytrynowy pozyskiwany jest wyciskany na zimno ze skórek owoców hodowanych organicznie. Lekkość i orzeźwienie to niewątpliwie jej atuty.

cytryna Amalfi – znana również pod nazwą Sfusato Amalfitano, gatunek cytryn hodowany w Gminach należących do Amalfi (Atrani, Ravello, Cetara, Furore, Maiori, Minori, Positano, Scala, Tramonti). Cechy szczególne: wydłużony eliptyczny kształt owocu, masa >100g (zdecydowanie większa/cięższa od tradycyjnej). Bardzo soczysta, olejek barwy słomkowo-żółtej charakteryzuje się bardzo dużą kwasowością.

cywet - ekstrakt z wysuszonych gruczołów okołoodbytniczych wydzielających feromony pochodzących od ssaków z rodziny wiwerowatych. W celu pozyskania cywetu w Azji i Afryce prowadzone są dzikie hodowle tych zwierząt. Futerkowe zabijane są, gdyż operacyjne pozyskiwanie tego składnika jest zbyt kosztowne…Wydzielina żółtej barwy legitymuje się niezwykle mocnym, drażniącym zapachem.

 drewno tekowe – rodzaj drzew z rodziny jasnotowatych, występujących w Azji płd.-wsch. Olej uzyskiwany z tego drewna ma lekko kwaśny, cedrowy charakter.

dzięgiel (arcydzięgiel lekarski) - duża roślina z rodziny baldaszkowatych, osiągająca wysokość nawet do 3m. Występuje na terenach górzystych Azji i Europy. Olejek eteryczny arcydzięgla lekarskiego ma silny, aromatyczny, lekko gorzki, korzenny posmak. 

elemi – żywica, której korzenie sięgają Filipin i rosnących tam drzew z gatunku Canarium. Żywica wytwarzana jest w procesie destylacji z parą wodną na w/w drzewo. Zapach elemi to mix sosny i cytryny całość wieńczy balsamiczne wykończenie. Niektórzy porównują „ją” do bożonarodzeniowej choinki czy marynowanego kopru ;)

estragon – gatunek roślin należących do rodziny astrowatych. Występuje w Azji oraz południowo-wschodniej Europie i Ameryce Północnej. Estragol (olejek uzyskiwany z ~1m wysokości krzewu) legitymuje się bardzo aromatycznym, lekko anyżkowym, pikantno-ostrym zapachem.

galbanum - jest to rodzaj gumożywicy pozyskiwanej z łodyg i kłączy bylin Ferula, rosnących w Afganistanie i Iranie. Żywica w zależności od miejsca i sposobu pozyskiwania różnić się może od siebie wyglądem i gęstością. Barwa cieczy żółtawa, jasnobrązowa lub nawet zielona. W smaku galbanum jest ostre, w zapachu lekko trąci stęchlizną choć dominują nuty zielone. 

gałka muszkatołowa – gatunek wiecznie zielonego drzewa z rodziny muszkatołowców, pochodzi z rejonów Archipelagu Malajskiego. Przyprawa charakteryzuje się korzennym, odświeżającym, niespotykanym zapachem. Posiada intensywny, lekko słodki smak.

geranium (pelargonia) - jednoroczna roślina z gatunku bodziszkowatych, szeroko rozpowszechniona w strefie klimatu umiarkowanego. Geraniol – olejek eteryczny występujący w geranium ze względu na świeży kwiatowy zapach wykorzystywany jest często w kompozycjach zapachowych.

głóg – rodzaj roślin należących do rodziny różowatych, zalicza się do „nich” około 200 gatunków. Olejek pozyskiwany z drzewa wydziela obrzydliwą woń zbliżoną do gnijącego/rozkładającego się ciała. 

gwajak (drewno) – gatunek niewielkiego drzewa z rodziny parolistowatych występującego w Ameryce środkowej. Drewno gwajakowe zawiera duże ilości żywicy, z której uzyskiwany jest olej w procesie destylacji. Powstały olej barwy żółtej przypomina zapachem różę lub mieszaninę róży herbacianej i fiołków.

heliotrop – rodzaj roślin wieloletnich z gatunku ogórecznikowatych, porastających tereny w strefie klimatu ciepłego oraz umiarkowanego. Heliotrop to zapach pudru, marcepanu i słodkiej wanilii. Niektórzy opisują go jako aromat świeżo upieczonej szarlotki.

hibiskus (ketmia) - rodzaj krzewów i drzew z rodziny ślazowatych, występuje na obszarach o ciepłym klimacie. Aromat olejku hibiskusa jest niezwykle mocny wręcz ordynarny, lekko słodki oraz kwaśny – zapach niedojrzałych, kwaśnych jabłek. 

hinoki (drewno) – gatunek roślin z rodziny cyprysowatych, występuje na trzech japońskich wyspach: Honsiu, Kiusiu oraz na Tajwanie. Olej koloru różowo-brązowego uzyskiwany z drewna Hinoki legitymuje niezwykły cytrynowy posmak.

indol - syntetyk, który w bardzo małych ilościach stosowany jest przemyśle perfumeryjnym (woń kwiatów). W dużych stężeniach wystepuje w kale. Znaleźć go można również w naturze w niektórych nutach kwiatowych: jaśminu, tuberozy, czy kwiatu pomarańczy. Określenie indol odnosi się z reguły do niespotykanego – przejrzałego, animalistycznego charakteru kompozycji. 

iso e super - to zastrzeżony znakiem towarowym związek chemiczny. Wiernie oddawać ma aromat cedru, wzbogacony delikatnym (aksamitnym) dotknięciem ambry.

jałowiec (jagody) - gatunek wiecznie zielonego krzewu należącego do rodziny cyprysowatych. Występuje na północnej półkuli Europy, Azji, Ameryki Północnej. Źródłem olejku są suszone szyszko-jagody, posiadające bardzo ciekawy ziemisty, bogato-żywiczny, słodko-drzewny aromat. Zapach jagód jałowca przypomina woń sosnowych igieł.

kakao - pochodzi z nasion owoców kakaowca, do Europy przybyło wraz z Krzysztofem Kolumbem, uprawiane jest w wąskim pasie wokół równika na starannie pilnowanych plantacjach lasów deszczowych w Afryce, Ameryce Płd., oraz Azji.

karo karounde - gatunek Afrykańskiego krzewu. Zapach olejku z karo zbliżony jest do aromatu jaśminu (jest jednak od niego ostrzejszy, zdecydowanie bardziej drzewny i ziołowy).

kolendra – roślina z rodziny selerowatych, pochodząca najprawdopodobniej z zachodniej części obszaru Morza Śródziemnego. Olej kolendrowy posiada słodkawo-korzenny aromat. Ciekawy smak – anyżku, skórki pomarańczowej i cytryny.

koniczyna - roślina z rodziny bobowatych, szeroko rozpowszechniona w klimacie umiarkowanym (Europa, Azja, Ameryka Płn.). Koniczynę poznamy po delikatnym, lekko pudrowo-słodkim zapachu.

konopie- gatunek rośliny z rodziny konopiowatych, występuje w górach Ałtaj, Tienszan, na Zakaukaziu oraz w Afganistanie. Jako roślina uprawna rozpowszechniona jest w różnych miejscach świata. Z uwagi na obecność ponad 1000 podgatunków tego ziela niezmiernie ciężko jest przypisać jeden konkretny zapach. Niektórzy opisują go jako: korzenny, trochę cytrusowy, w niewielkim stopniu kwiatowy, pochodny aromatu świeżo skoszonej trawy.

koper - jednoroczna roślina należąca do rodziny baldaszkowatych, osiąga wysokość 1-2m. Koper odznacza się niezwykle mocnym, ale przyjemnym w odbiorze słodkawo-korzennym aromatem.

kozieradka (fenugreek) - gatunek rośliny zielnej z rodziny bobowatych, występuje na terenie Azji oraz Europy Wschodniej. Olejek eteryczny pozyskiwany z nasion wydziela ostry, cierpki zapach porównywalny przez wielu do indyjskiej mieszanki przypraw, aromatu selera czy woni syropu klonowego.

kumkwat - rodzaj niedużego krzewu/drzewa należącego do rodziny rutowatych, pochodzi z Chin. Charakterystyczny owalny owoc wielkości śliwki oddaje niezwykle aromatyczny, lekko kwaśny posmak.

lukrecja - rodzaj bylin z rodziny bobowatych, występujących w Azji i płd. Europie. Lukrecja posiada specyficzny ostro-słodki zapach i smak zbliżony do anyżu gwiazdkowego. Składnik postrzegany jako afrodyzjak w kontaktach damsko-męskich. 

magnolia - rodzaj drzew i krzewów z rodziny magnoliowatych, dziko porastających Azję wschodnią oraz obie Ameryki. Najpopularniejsze gatunki: wirginijska, wielkokwiatowa, gwiaździsta, Campbellii oraz japońska. Aromat określany przez wielu jako niezwykle bogaty, puszysty, kwiatowo-cytrynowy.

mandragora (korzeń) - gatunek rośliny należący do rodziny psiankowatych, pochodzi z obszaru Śródziemnomorskiego (Afryka Płn., Bałkany, Półwysep Iberyjski, Apeniński). Sama roślina jak i jej korzeń jest bezwonna i trująca. Podziemna część mandragory przybiera często fantazyjne kształty (w związku z tym często przypisywano tej roślinie magiczną moc). Jako ciekawostka – niewielkie zielonkawe, naziemne owoce kształtem i rozmiarem przypominające rodzime pomidory są jadalne. Tak więc, pojęcie mandragory w perfumach to czysty marketing…

nagietek – rodzaj roślin należących do rodziny astrowatych, należy do niego około 20 gatunków. Pochodzi głównie z terenów Morza Śródziemnego oraz południowo-wschodniej Azji. Olejek eteryczny barwy czerwonawo-żółtej lub bursztynowej uzyskiwany jest z łodyg, liści i kwiatów posiada specyficzny słodki, zbliżony do woni owoców cytrusowych aromat.  

neroli – olejek eteryczny uzyskiwany z kwiatu gorzkiej pomarańczy z rodzaju Amara lub Bigaradia. Pochodzi z Włoch i głównie w tamtym rejonie świata jest uprawiana. Sam owoc charakteryzuje się słodkim, nieco, metalicznym zapachem. Jako ciekawostka- neroli stanowi jeden (z ukrytych) składników oryginalnego przepisu Coca-Cola`i

nuty ozonowe (morskie) – powstałe w laboratoriach chemicznych w wyniku rozkładu innych zapachów. Stanowią zgrabną mieszaninę pojedynczych składników przemodelowanych w (niespotykany dotąd) nowy sposób uzyskując np. aromat rosy, zapach powietrza po deszczu czy woń bryzy morskiej. W celu uzyskania ciekawego letnio-odświeżającego klimatu nuty ozonowe miesza się z bukietami owocowymi lub kwiatowymi.

olejek kostusowy - roślina z rodziny astrowatych, licząca ok 300 gatunków. Porastająca rejony klimatu umiarkowanego zimnego, oraz arktyczne rejony Azji, Europy i Ameryki Północnej (największa różnorodność gatunków występuje w Himalajach). Olejek kostusowy otrzymywany jest z korzenia rośliny Saussurea lappa w procesie destylacji z parą wodną. Aromat pozyskanej cieczy jest niezwykle trwały, przypomina wysokogatunkowe/szlachetne drewno.

olejek petitgrain- to olejek eteryczny pozyskiwany z liści i zielonych gałązek gorzkiej pomarańczy w procesie destylacji parą wodną. Zapach petitgrain jest słodki, lekko drzewny, w przeważającej części pomarańczowo-kwiatowy.

orris – to podziemne kłącze irysa, a olejek z niego wytwarzany stosowany jest w perfumach jako ekstrakt fiołka. Kwiatowy zapach jest puszysty/gęsty do tego lekko suchy. Proces wytwarzania olejku to bardzo iście pyrrusowe zajęcie – z 1 tony kłącza producent jest w stanie otrzymać 2 kilo olejku (należy mieć również na uwadze fakt, że korzenie przed całą „operacją” muszą być suszone przez minimum 5 lat!!! Absolutnie rzadki składnik.

osmantus – określa się tym mianem nieduże krzewy porastające Azję wschodnią. Zapach kwiatów tego krzewu zbliżony jest do rodzimych: śliwek, brzoskwiń czy moreli.

oud (żywica agarowa) - ciemna żywica wytwarzana przez wiecznie zielone drzewa z gatunku Aquilara i Gyrinops porastające Azję Płd.-Wschodnią. Ciemny kolor żywicy to odpowiedź drzewa na zainfekowanie go przez pasożytniczego grzyba. Należy dodać, że nie każdy oud pachnie tak samo, niektóre są wyraźnie ostrzejsze, inne bardziej dymne (kadzidlane) czy wręcz o tytoniowym zabarwieniu. Podstawą wszystkich jest jednak wysokojakościowe Azjatyckie drewno. Obecnie biznes związany z pozyskaniem ciemnego „płynnego złota” stał się tak intratny, że celowo (mimo, że nielegalnie) zaczęto zarażać drzewa z wcześniej wspominanych gatunków owym pasożytem. Równolegle jako składnik perfum stosowana jest również syntetyczna (wytworzona chemicznie) odmiana oud`u (kwestia ochrony zdziesiątkowanych/unikalnych gatunków drzew).

paczula – gatunek rośliny z rodziny jasnotowatych, pochodzi z tropikalnego obszaru Azji. Olejek eteryczny wytwarzany jest metodą destylacji parowej identyfikuje się ze stęchło-słodkim, pikantno-ziemistym aromatem. Paczula obecnie stosowana w perfumach posiada często zmieniony molekularny skład właśnie w związku na ten zatęchły posmak. Ciekawostka – dawniej wykorzystywano liście tego krzewu do ochrony tkanin przed molami.

palisander (drzewo różane) - gatunek drzew tropikalnych z gatunku Dalbergia. Wyróżnia się dwa rodzaje: palisander brazylijski (Brazylia oraz Argentyna) oraz palisander indyjski (Indie, Nigeria, Kenia). W związku z ograniczoną dostępnością „surowca” zbiór i produkcja olejku są bardzo kosztowne. Aromat pozyskuje się z wysuszonych pni metodą destylacji parą wodną. Znakiem rozpoznawczym jest słodki, różany posmak wzbogacony nutami drzewnymi oraz kamforą.

papirus - olejek otrzymywany jest z trzciny papirusowej porastającej bagniste tereny Egiptu (obecnie rzadko spotykany).

pieprz angielski (ziele angielskie/pimenta) - jest to owoc drzewa pimentowego, pochodzi z Ameryki Środkowej i Południowej. Wysuszone jagody (owoce) brązowej barwy charakteryzują się niezwykle ostrym i aromatycznym bukietem (określanym jako mix gałki muszkatołowej, goździków, cynamonu i imbiru). 

pieprz biały - otrzymywany jest poprzez moczenie, suszenie i ścieranie mięsistej w pełni dojrzałej, owocni pieprzu czarnego. W odróżnieniu do czarnej odmiany, biały jest mniej palący, bardziej „stonowany”/subtelny.

pieprz madagaskarski - jak sama wskazuje pochodzi z byłej francuskiej kolonii – Madagaskaru. Ziarenka pieprzu charakteryzują się średnią wielkością i szaro-brązową barwą. Niezwykle mocny aromat przywodzi na myśl zwęglone dębowe beczki.

pieprz różowy (Schinus Molle) - czerwone jagody peruwiańskiego drzewa pieprzowego, są zdecydowanie lżejsze i bardziej aromatyczne od tradycyjnej czarnej odmiany. Innym wyróżnikiem tego gatunku jest lekko pikantna, stonowana słodycz.  

piołun – gatunek roślin z rodziny astrowatych, szeroko rozprzestrzeniony na północnej półkuli globu. Cechą wyróżniającą jest silnie korzenny, ostry zapach oraz gorzki smak.

piżmo – wydzielina z okolic okołoodbytniczych piżmowca (choć może być pozyskana również od innych zwierząt) stosowana jako substancja zapachowa i utrwalacz zapachu perfum. Ze względu na okrucieństwo wobec zwierząt wynikające z metod pozyskiwania tego „specyfiku” obecnie naturalne piżmo zastępowane jest syntetycznym substytutami.

rezeda - rodzaj roślin zielnych z rodziny rezedowatych, należy do niej 60 gatunków pochodzących z Azji, Europy i Afryki. Olejek rezedowy wydziela specyficzny, niezwykle silny/słodki waniliowo-malinowy aromat.

rozmaryn – roślina z rodziny jasnotowatych, porastająca płd. Europę i płn. Afrykę. Olejek zapachowy uzyskiwany jest w procesie ekstrakcji oraz standaryzację liści rozmarynu. Powstały w ten sposób ciemno-brązowy gęsty płyn charakteryzuje się niezwykle intensywnym zapachem śródziemnomorskiej sosny.

rum - napój alkoholowy wytwarzany ze sfermentowanego soku z trzciny cukrowej, z koncentratu tego soku lub z melasy (produkt uboczny powstały w procesie produkcji cukru spożywczego) w procesie destylacji i fermentacji. Większość produkcji rumu pojawia się na Karaibach i w Ameryce Łacińskiej. Destylat (przejrzysta ciecz) przechowywany jest w dębowych beczkach lub pojemnikach ze stali nierdzewnej przez minimum 1 rok. Po roku spędzonym w drewnianym antałku ciecz uzyskuje ciemną barwę. W celu uzyskania jednolitego smaku i koloru dojrzały rum jest zazwyczaj mieszany. Smak i aromat tego wysokoprocentowego alkoholu (37,5%-81%) uzależniony jest od metody oraz składników użytych w procesie jego wytwarzania. Wyróżnia się lekkie, aromatyczne kompozycje, zdarzają się bukiety owocowe (pomarańcz, kokos), lub nawet ostre „wypusty”.

sandałowiec - rodzaj roślin z rodziny sandałowcowatych, występuje na Antypodach oraz Azji płd.-wsch. Olej sandałowy uzyskuje się z sandałowca białego metodą ekstrakcji parą wodną. Uzyskana ciecz koloru złotego lub pomarańczowego cechuje bogaty, balsamiczny i słodki zapach z delikatnymi nutami drzewnymi.

szafran – najdroższa wagowo przyprawa świata, obecnie największym jej producentem jest Iran. Źródłem olejku są wysuszone znamiona słupków (żeński organ płciowy roślin okrytonasiennych) rośliny przyprawowej – szafranu uprawnego. Wysuszony znany jest z cierpkiego smaku, zapachu zbliżonego do świeżo skoszonej trawy oraz delikatnie metalicznej barwy.

szałwia - roślina z rodziny jasnotowatych, wyróżnia się ponad 900 gatunków, występuje dziko na niemal całej planecie. Szałwia to niezwykle silny zapach i gorzkawy smak. Proces suszenia niebagatelnie wzmacnia jej aromat.

szałwia muszkatałowa – dwuletnia roślina o kanciastej, wzniesionej łodydze i dużych, pomarszczonych liściach. Gatunek śródziemnomorski rozpowszechniony w ogrodach wiejskich jako roślina ozdobna i miododajna. Ostry (lawendowy-gorzki) olejek eteryczny uzyskuje się z kwiatów, ziela oraz zielonych liści.

tamarynd – gatunek tropikalnego drzewa rodem z Afryki, olejek zapachowy wytwarzany jest ze słodko-kwaskowatych owoców kształtem zbliżonych do fasoli strączkowej.

tangeryna (tangelo) - hybryda mandarynki i grejpfruta, pochodzi z Azji Wschodniej już ponad 3000 lat temu uprawiana była w Chinach oraz Japonii. Obecnie hodowana w strefach o łagodnym, ciepłym klimacie. Owoce są niezwykle soczyste, słodkie i jednocześnie ostre. Aromat tych owoców ma działanie pobudzające.

tatarak – gatunek byliny należący do tatarakowatych, zasięg gatunku obejmuje teren strefy od podzwrotnikowej do umiarkowanej. Olejek tatarakowy jest gęstą, przezroczystą, zdarza się również, że żółtą cieczą o specyficznym mocnym, cierpkim zapachu.   

torf – skała osadowa powstała w wyniku przemian obumarłych szczątków roślin, zapach torfu scharakteryzować można jako woń świeżo zaoranego pola z łagodnymi śladami słonych bagien.

tuberoza – gatunek roślin z rodziny agawowatych, występuje głównie w Meksyku. Zapach odznacza się wyjątkową mocą i intensywnością. Silnie kwiatową tuberozę spotkać można m.in. w Bond no. 9 Fire Island.

trawa cytrynowa – należy do traw z rodziny wiechlinowatych, szeroko uprawiana w krajach Morza Śródziemnego. Cytral naturalny olejek trawy cytrynowej otrzymywany w procesie destylacji parą wodną z liści palczatki cytrynowej może popisać się bardzo intensywnym ostro-kwaśnym charakterem.  

trufla – rodzaj grzybów należących do truflowatych, bulwiaste owocniki wytwarzane są pod ziemią i należą do najdroższych grzybów na świecie. Młode osobniki są bezwonne, natomiast starsze wydzielają charakterystycznie silny, fenolowy zapach zbliżony do woni jodu lub asfaltu.  

turówka wonna - gatunek trawy z rodziny wiechlinowatych, występuje w umiarkowanej strefie Europy, Ameryki Płn., Azji. Wśród Polaków znana jest jako surowiec do wyrobu wódki – żubrówki. Ze względu na zawartość kumaryny roślina posiada bardzo przyjemny, przypominający nieco wanilię aromat.

tymianek (macierzanka) – gatunek roślin należących do jasnotowatych, pochodzi z terenów Morza Śródziemnego. Silny i zdecydowany aromat jednocześnie odświeża, ale i pobudza. Tymianek ma lekko gorzkawy posmak.

werbena - rodzaj roślin zielnych z rodziny werbenowatych, uprawiane w płd. Europie oraz obu Amerykach. Olejek z werbeny ma piękny, intensywny, słodko-cytrusowy zapach. Łączy w sobie nuty kwiatowe ze świeżością.  Niezastąpiony składnik wielu kobiecych wiosenno-letnich kompozycji.

wetywer - szybko rosnąca indyjska bylina, której aromat oddawać ma mglisty, podmokły, ziemisty klimat rejonów Azji południowo-wschodniej.

wiciokrzew – rodzaj roślin wieloletnich należących do rodziny przewiertniowatych, grupa liczy około 180 gatunków szeroko rozpowszechnionych na całej półkuli północnej. Olejek eteryczny uzyskiwany z tego krzewu charakteryzuje się bardzo mocnym zapachem. Wielu porównuje go do woni słodkiego miodu, zmieszanego z orientalnymi przyprawami oraz kadzidłem.Bardzo specyficzny klimat. 

woda różana - stanowi produkt uboczny przy produkcji olejku różanego, uzyskiwana jest wyłącznie z płatków kwiatu. Stanowi mniej skondensowaną (bardziej rozcieńczoną) wersję esencji różanej.

Ylang-Ylang - gatunek roślin z rodziny flaszowcowatych porastających południowo-wschodnią Azję. Olejek otrzymuje się z kwiatów w procesie destylacji parą wodną. Kwiatowy zapach, wydzielany przez ciecz jest niezwykle zwiewny, subtelny, porażająco wręcz delikatny. 

yuzu - rzadki i ceniony azjatycki owoc, zbliżony kształtem do cytryny nazywany czasem japońskim grejpfrutem. Cechuje się silnym, słodko-kwaśnym, cierpkim wręcz aromatem. W smaku przypomina mix grejpfruta z limonką i mandarynką. Nadaje bardzo odświeżającego klimatu.

zamsz – jest rodzajem wyprawionej skóry zwierzęcej nie posiadającej licowej części, miękka, ciągliwa, chłonna, o krótkim włóknie koloru naturalnego, kremowego, lub sztucznie barwiona. Najczęściej pozyskiwana jest z jagniąt, ale w mniejszym stopniu także z kóz, świń, jeleni. Aromat zamszu w perfumach wytwarzany jest syntetycznie i wykorzystywany jest do oddania najwierniejszej woni miękko-piżmowych, delikatnie skórzanych nut.

wszystkie (użyte powyżej) zdjęcia pochodzą z serwisu sxc.hu