Nuty zapachowe – drewno hinoki, Indol, iso e super, jałowiec

0
635

Drewno hinoki

hinoki (drewno) – gatunek roślin z rodziny cyprysowatych, występuje na trzech japońskich wyspach: Honsiu, Kiusiu oraz na Tajwanie. Olej koloru różowo-brązowego uzyskiwany z drewna Hinoki legitymuje niezwykły cytrynowy posmak.

Indol

indol – syntetyk, który w bardzo małych ilościach stosowany jest przemyśle perfumeryjnym (woń kwiatów). W dużych stężeniach wystepuje w kale. Znaleźć go można również w naturze w niektórych nutach kwiatowych: jaśminu, tuberozy, czy kwiatu pomarańczy. Określenie indol odnosi się z reguły do niespotykanego – przejrzałego, animalistycznego charakteru kompozycji.

Iso e super

iso e super – to zastrzeżony znakiem towarowym związek chemiczny. Wiernie oddawać ma aromat cedru, wzbogacony delikatnym (aksamitnym) dotknięciem ambry.

Jałowiec (jagody)

jałowiec (jagody) – gatunek wiecznie zielonego krzewu należącego do rodziny cyprysowatych. Występuje na północnej półkuli Europy, Azji, Ameryki Północnej. Źródłem olejku są suszone szyszko-jagody, posiadające bardzo ciekawy ziemisty, bogato-żywiczny, słodko-drzewny aromat. Zapach jagód jałowca przypomina woń sosnowych igieł.