Nuty zapachowe – neroli, nuty ozonowe, olejek kostusowy, petitgrain

0
984

neroli

neroli – olejek eteryczny uzyskiwany z kwiatu gorzkiej pomarańczy z rodzaju Amara lub Bigaradia. Pochodzi z Włoch i głównie w tamtym rejonie świata jest uprawiana. Sam owoc charakteryzuje się słodkim, nieco, metalicznym zapachem. Jako ciekawostka- neroli stanowi jeden (z ukrytych) składników oryginalnego przepisu Coca-Cola`i

nuty ozonowe

nuty ozonowe (morskie) – powstałe w laboratoriach chemicznych w wyniku rozkładu innych zapachów. Stanowią zgrabną mieszaninę pojedynczych składników przemodelowanych w (niespotykany dotąd) nowy sposób uzyskując np. aromat rosy, zapach powietrza po deszczu czy woń bryzy morskiej. W celu uzyskania ciekawego letnio-odświeżającego klimatu nuty ozonowe miesza się z bukietami owocowymi lub kwiatowymi.

olejek kostusowy

olejek kostusowy – roślina z rodziny astrowatych, licząca ok 300 gatunków. Porastająca rejony klimatu umiarkowanego zimnego, oraz arktyczne rejony Azji, Europy i Ameryki Północnej (największa różnorodność gatunków występuje w Himalajach). Olejek kostusowy otrzymywany jest z korzenia rośliny Saussurea lappa w procesie destylacji z parą wodną. Aromat pozyskanej cieczy jest niezwykle trwały, przypomina wysokogatunkowe/szlachetne drewno.

petitgrain (gorzka pomarańcza)

olejek petitgrain- to olejek eteryczny pozyskiwany z liści i zielonych gałązek gorzkiej pomarańczy w procesie destylacji parą wodną. Zapach petitgrain jest słodki, lekko drzewny, w przeważającej części pomarańczowo-kwiatowy.