Nuty zapachowe – sandałowiec, szafran, Szałwia muszkatołowa

0
1480

sandałowiec

sandałowiec – rodzaj roślin z rodziny sandałowcowatych, występuje na Antypodach oraz Azji płd.-wsch. Olej sandałowy uzyskuje się z sandałowca białego metodą ekstrakcji parą wodną. Uzyskana ciecz koloru złotego lub pomarańczowego cechuje bogaty, balsamiczny i słodki zapach z delikatnymi nutami drzewnymi.

szafran

szafran – najdroższa wagowo przyprawa świata, obecnie największym jej producentem jest Iran. Źródłem olejku są wysuszone znamiona słupków (żeński organ płciowy roślin okrytonasiennych) rośliny przyprawowej – szafranu uprawnego. Wysuszony znany jest z cierpkiego smaku, zapachu zbliżonego do świeżo skoszonej trawy oraz delikatnie metalicznej barwy.

szałwia

szałwia – roślina z rodziny jasnotowatych, wyróżnia się ponad 900 gatunków, występuje dziko na niemal całej planecie. Szałwia to niezwykle silny zapach i gorzkawy smak. Proces suszenia niebagatelnie wzmacnia jej aromat.

Szałwia muszkatołowa

szałwia muszkatałowa – dwuletnia roślina o kanciastej, wzniesionej łodydze i dużych, pomarszczonych liściach. Gatunek śródziemnomorski rozpowszechniony w ogrodach wiejskich jako roślina ozdobna i miododajna. Ostry (lawendowy-gorzki) olejek eteryczny uzyskuje się z kwiatów, ziela oraz zielonych liści.