Błonnik stanowi ważny składnik diety

To istotny surowiec, występujący naturalnie w wielu jarzynach (przede wszystkim w surowych jarzynach, na przykład w marchewce czy kukurydzy), owocach (na przykład w truskawkach, pomarańczach i śliwkach), roślinach strączkowych (fasoli, bobie, grochu) czy ziarnach zbóż (owsie, płatkach owsianych, mące pszennej), kiełkach roślin, brązowym ryżu, orzechach, pestkach słonecznika, siemieniu lnianym i innych nasionach.

Błonnik określany jest substancją objętościową, gdyż sam w sobie nie zapewnia organizmowi jakichkolwiek substancji odżywczych, minerałów czy witamin, ale jest ważnym składnikiem prawidłowej diety, ponieważ ułatwia odpowiednie wydalanie niekorzystnych substancji z organizmu. Przede wszystkim błonnik ułatwia filtrowanie organizmu z substancji szkodliwych, powoduje zachowanie sytości bez zaopatrywania organizmu w kalorie, zmniejsza wchłanianie tłuszczów, opóźnia ruch treści pokarmowej w jelitach, dzięki czemu wartościowe substancje pokarmowe mogą być lepiej wchłonięte.

Co więcej pomaga przeciwdziałać wielu chorobom przewlekłym, takim jak nawracającego zaparcia, stan zapalny uchyłków jelita, zespół jelita drażliwego, żylaki odbytu, czy różne nowotwory jelita grubego. Dietę bogatą w błonnik powinny wykorzystywać też osoby otyłe lub z nadwagą, cukrzycy, ludzie z niewłaściwym profilem lipidowym we krwi, z podwyższonym poziomem cholesterolu.