JESZCZE O ALERGII

0
565

JUŻ 25 % populacji w naszym kraju jest na coś uczulone. Alergikiem można zostać w każdym wieku i nie ma to większej różnicy gdzie się mieszka, jak się jada i jaki tryb życia się prowadzi. Jest to po prostu choroba cywilizacyjna, więc warto trochę o niej wiedzieć.
Alergie można z grubsza podzielić na trzy kategorie: alergię wziewną; alergię kontaktową i alergię pokarmową.
Alergia wziewna polega dostawaniu się do organizmu substancji uczulającej przez drogi oddechowe. Zazwyczaj uczulają odchody roztoczy, pyłki roślin, sierść zwierząt i zarodniki pleśni.
Alergia kontaktowa polega na dostawaniu się alergenu przez skórę i najczęstszymi alergenami są proszki do prania, płyny do mycia naczyń, środki czyszczące, kremy i inne kosmetyki oraz metale kolorowe.
I ostatnia alergia jak sama nazwa sugeruje alergenami są produkty spożywcze. Najczęściej uczulają produkty mleczne, soja, orzechy, ale także mięso, ryby, owoce a właściwie uczulać może praktycznie wszystko w zależności od organizmu.