Nuty zapachowe – ambra, anyż, anyż gwiazdkowaty, balsam copahu

0
627

Ambra

ambra – wydzielina z przewodu pokarmowego kaszalota, przybiera barwy: żółtą, szarą lub brązową. Sam zapach zbliżony jest do końskiego potu i woni morza. Obecnie wytwarzane są syntetyczne i roślinne sybstytuty ambry – ochrona kaszalotów.

Anyż

anyż (biedrzeniec) – gatunek roślin z selerowatych, pochodzi z rejonów basenu Morza Śródziemnego. Owoce anyżu zawierają olejek, który pozyskuje się w procesie destylacji z parą wodną.

Anyż gwiazdkowaty

anyż gwiazdkowy (badian właściwy) – gatunek rośliny należący do rodziny cytryńcowatych, pochodzi z Azji południowo-wschodniej. Z owoców uzyskuje się aromatyczny olejek badianowy (skład: anetol, tanina, żywice, cukry).

Balsam copahu

balsam copahu – zwany również balsamem Copaiba to olej pozyskiwany z drzew Copaifera, dziko porastających Amerykę Południową. Charakteryzuje się łagodnym, słodko-balsamicznym, delikatnie pieprznym aromatem.