Nuty zapachowe – estragon, galbanum, gałka muszkatołowa, geranium
0 votes, 0.00 avg. rating (0% score)

Estragon

estragon – gatunek roślin należących do rodziny astrowatych. Występuje w Azji oraz południowo-wschodniej Europie i Ameryce Północnej. Estragol (olejek uzyskiwany z ~1m wysokości krzewu) legitymuje się bardzo aromatycznym, lekko anyżkowym, pikantno-ostrym zapachem.

Galbanum

galbanum – jest to rodzaj gumożywicy pozyskiwanej z łodyg i kłączy bylin Ferula, rosnących w Afganistanie i Iranie. Żywica w zależności od miejsca i sposobu pozyskiwania różnić się może od siebie wyglądem i gęstością. Barwa cieczy żółtawa, jasnobrązowa lub nawet zielona. W smaku galbanum jest ostre, w zapachu lekko trąci stęchlizną choć dominują nuty zielone.

Gałka muszkatołowa

gałka muszkatołowa – gatunek wiecznie zielonego drzewa z rodziny muszkatołowców, pochodzi z rejonów Archipelagu Malajskiego. Przyprawa charakteryzuje się korzennym, odświeżającym, niespotykanym zapachem. Posiada intensywny, lekko słodki smak.

Geranium

geranium (pelargonia) – jednoroczna roślina z gatunku bodziszkowatych, szeroko rozpowszechniona w strefie klimatu umiarkowanego. Geraniol – olejek eteryczny występujący w geranium ze względu na świeży kwiatowy zapach wykorzystywany jest często w kompozycjach zapachowych.