Nuty zapachowe – kakao, karo karounde, kolendra, koniczyna

0
710

kakao

kakao – pochodzi z nasion owoców kakaowca, do Europy przybyło wraz z Krzysztofem Kolumbem, uprawiane jest w wąskim pasie wokół równika na starannie pilnowanych plantacjach lasów deszczowych w Afryce, Ameryce Płd., oraz Azji.

karo karounde

karo karounde – gatunek Afrykańskiego krzewu. Zapach olejku z karo zbliżony jest do aromatu jaśminu (jest jednak od niego ostrzejszy, zdecydowanie bardziej drzewny i ziołowy).

kolendra

kolendra – roślina z rodziny selerowatych, pochodząca najprawdopodobniej z zachodniej części obszaru Morza Śródziemnego. Olej kolendrowy posiada słodkawo-korzenny aromat. Ciekawy smak – anyżku, skórki pomarańczowej i cytryny.

koniczyna

koniczyna – roślina z rodziny bobowatych, szeroko rozpowszechniona w klimacie umiarkowanym (Europa, Azja, Ameryka Płn.). Koniczynę poznamy po delikatnym, lekko pudrowo-słodkim zapachu.