Nuty zapachowe – palisander, papirus, pieprz angielski, biały pieprz

0
653

palisander

palisander (drzewo różane) – gatunek drzew tropikalnych z gatunku Dalbergia. Wyróżnia się dwa rodzaje: palisander brazylijski (Brazylia oraz Argentyna) oraz palisander indyjski (Indie, Nigeria, Kenia). W związku z ograniczoną dostępnością „surowca” zbiór i produkcja olejku są bardzo kosztowne. Aromat pozyskuje się z wysuszonych pni metodą destylacji parą wodną. Znakiem rozpoznawczym jest słodki, różany posmak wzbogacony nutami drzewnymi oraz kamforą.

papirus

papirus – olejek otrzymywany jest z trzciny papirusowej porastającej bagniste tereny Egiptu (obecnie rzadko spotykany).

pieprz angielski

pieprz angielski (ziele angielskie/pimenta) – jest to owoc drzewa pimentowego, pochodzi z Ameryki Środkowej i Południowej. Wysuszone jagody (owoce) brązowej barwy charakteryzują się niezwykle ostrym i aromatycznym bukietem (określanym jako mix gałki muszkatołowej, goździków, cynamonu i imbiru).

biały pieprz

pieprz biały – otrzymywany jest poprzez moczenie, suszenie i ścieranie mięsistej w pełni dojrzałej, owocni pieprzu czarnego. W odróżnieniu do czarnej odmiany, biały jest mniej palący, bardziej „stonowany”/subtelny.