Nuty zapachowe – Ylang-Ylang, yuzu, zamsz
1 vote, 4.00 avg. rating (80% score)

Ylang-Ylang

Ylang-Ylang – gatunek roślin z rodziny flaszowcowatych porastających południowo-wschodnią Azję. Olejek otrzymuje się z kwiatów w procesie destylacji parą wodną. Kwiatowy zapach, wydzielany przez ciecz jest niezwykle zwiewny, subtelny, porażająco wręcz delikatny.

yuzu

yuzu – rzadki i ceniony azjatycki owoc, zbliżony kształtem do cytryny nazywany czasem japońskim grejpfrutem. Cechuje się silnym, słodko-kwaśnym, cierpkim wręcz aromatem. W smaku przypomina mix grejpfruta z limonką i mandarynką. Nadaje bardzo odświeżającego klimatu.

zamsz

zamsz – jest rodzajem wyprawionej skóry zwierzęcej nie posiadającej licowej części, miękka, ciągliwa, chłonna, o krótkim włóknie koloru naturalnego, kremowego, lub sztucznie barwiona. Najczęściej pozyskiwana jest z jagniąt, ale w mniejszym stopniu także z kóz, świń, jeleni. Aromat zamszu w perfumach wytwarzany jest syntetycznie i wykorzystywany jest do oddania najwierniejszej woni miękko-piżmowych, delikatnie skórzanych nut.