Nuty zapachowe – bób tonka, brzoskwinia, bursztyn

0
769

Bób tonka

bób tonka (fasola tonka) – nasiona południowoamerykańskiego drzewa Dipteryx Odorata. Wyciąg z charakterystycznych czarnych, pomarszczonych nasion ze względu na swoją moc i trwałość stanowi często bazę zapachową produktów perfumeryjnych („perfum”). Aromatycznie – słodycz (wanilia, bakalie, cynamon, migdały), całość zbliżona do woni wysokoprocentowego rumu. Sympatyczna fasolka stanowi obecnie alternatywę/substytut dla droższej wanilii.

Brzoskwinia

brzoskwinia – drzewo należące do rodziny różowatych, pochodzi prawdopodobnie ze środkowych i północno-wschodnich Chin. Słodki, miodowy aromat przywodzi na myśl schyłek lata. Jasnożółty, rzadki olejek wyrabia się z pestek, całość ma lekko migdałowy posmak.

Bursztyn (amber)

bursztyn (amber) – kopalna żywica drzew iglastych, występuje na niemal każdym kontynencie (największe pokłady znajdują się w Rosji). Olej bursztynowy będący składową kompozycji zapachowych powstaje w procesie suchej destylacji. Podgrzany wydziela kadzidlany aromat, zbliżony do ambry z morskimi nutami.