Nuty zapachowe – balsam peruwiański, tolu balsam, bambus

0
627

Balsam peruwiański

balsam peruwiański – pochodzi z wiecznie zielonego drzewa balsamowego należącego do rodziny bobowatych, rośnie w Ameryce Środkowej i płn. Meksyku. Balsam powstaje pod wpływem nacinania i opalania kory pni balsamowca z rodziny Myroxylon balsamum Harms var. pereirae. Ciemnobrązowa, gęsta ciecz posiada unikalny waniliowo-cynamonowy zapach.

Tolu balsam

balsam tolu – jest brązową, aromatyczną żywicą pozyskiwaną poprzez nacinanie pnia południowoamerykańskiego drzewa z gatunku Myroxylon Toluiferum. Balsam Tolu charakteryzuje silny (dymny) waniliowo-cynamonowy zapach. Dawniej, żywica była wykorzystywana do leczenia ran i skórnych wysypek, dziś (bezpośrednio lub jej pochodne) stanowią składnik maści dermatologicznych.

Bambus

bambus (liście) – wieloletnia roślina należąca do gatunku wiechlinowatych, występuje w tropikalnej części Azji. Bambus zawiera olejki eteryczne i kumarynę. W szeroko rozumianej perfumerii używany jest w celu wzbogacenia nut roślinnych – dodaje ciepła i orzeźwienia.