pieprz madagaskarski
pieprz madagaskarski – jak sama wskazuje pochodzi z byłej francuskiej kolonii – Madagaskaru. Ziarenka pieprzu charakteryzują się średnią wielkością i szaro-brązową barwą. Niezwykle mocny aromat przywodzi na myśl zwęglone dębowe beczki.
różowy pieprz
pieprz różowy (Schinus Molle) – czerwone jagody peruwiańskiego drzewa pieprzowego, są zdecydowanie lżejsze i bardziej aromatyczne od tradycyjnej czarnej odmiany. Innym wyróżnikiem tego gatunku jest lekko pikantna, stonowana słodycz.
piołun
piołun – gatunek roślin z rodziny astrowatych, szeroko rozprzestrzeniony na północnej półkuli globu. Cechą wyróżniającą jest silnie korzenny, ostry zapach oraz gorzki smak.
piżmo
piżmo – wydzielina z okolic okołoodbytniczych piżmowca (choć może być pozyskana również od innych zwierząt) stosowana jako substancja zapachowa i utrwalacz zapachu perfum. Ze względu na okrucieństwo wobec zwierząt wynikające z metod pozyskiwania tego „specyfiku” obecnie naturalne piżmo zastępowane jest syntetycznym substytutami.